Maisto ir virtuvės atliekų tvarkymo nauda

Maisto ir virtuvės atliekų tvarkymo nauda

2022 06 08


Teisingai organizuojamas maisto ir virtuvės atliekų surinkimas atpigina bendrą atliekų tvarkymo sistemą. Tai, kad rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas gyventojai gali išmokti, suprasti kokią naudą tai duoda aplinkai ir jų pačių kišenei, rodo Molėtų r. patirtis. Maisto ir virtuvės atliekų surinkimo bei perdirbimo sistema čia pradėta diegti dar prieš du metus.

„Ėmus rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas, iš jų Regioniniuose atlieų tvarkymo centruose (RATC) sukuriami vertę turintys produktai, ženkliai sumažėja mišrių atliekų drėgnumas, užterštumas, kiekiai. Apdorojant jas anaerobiniu būdu galima išgauti biodujas ir jas panaudoti šilumai bei elektros energijai gaminti, o likusį substratą kompostuoti. Kompostu galime pakeisti mineralines trąšas, kurių Lietuvoje naudojama vis daugiau“, – aiškina UAB „Molėtų švara direktorius“ Elmaras Milinavičius.

Gyventojams, teisingai rūšiuojant ir pašalinant maisto bei virtuvės atliekas į tam skirtus konteinerius, gaunama nauda irgi yra ženkli. Toks rūšiavimas ir atskiras šių atliekų gabenimas į Utenos RATC leidžia sutaupyti atliekų tvarkymo kaštus. Net šios sparčios infliacijos laikais tai leidžia nekelti surinkimo įkainių gyventojams, nors pagrindinių sąnaudų kainos (kuras, ir pan.) augo iki 80%.

Dar kartą norime atkreipti gyventojų dėmesį į tai kas labai svarbu rūšiuojant maisto atliekas. Į maisto konteinerius NEGALIMA mesti atliekų su plastikine pakuote (maišeliais). Iš atsineštos taros maisto atliekos turi būti iškratomos, o panaudotas maišelis išmetamas į plastiko atliekų konteinerį. Jei naudojate popierinį maišelį, tai galite drąsiai mesti su juo. Į maisto konteinerį taip pat galima mesti ir įvairias popierines servetėles.

Darbo laikas
Pietų pertrauka: 12:00-12:45 val.